Nykøbing Mors byder på mange historiske skatte, og en af dem er Dueholm Kloster. Klostret blev opført som hospital af Johanniterordenen i 1369 - og i dag kan du på klostret opleve mange forskellige udstillinger, som alle byder velkommen ind i fortiden. Her i artiklen skraber vi i overfladen, så du kan komme lidt tættere på Dueholm Kloster inden dit besøg.
Dueholm Kloster, Morslands Historiske Museum, nu Museum Mors.
Johanniterordenen - plejehjem for ældre og svage
I årene omkring 1300, begyndte de såkaldte Johanniterordener at dukke op rundt omkring i landet - og her var Dueholm Kloster det sjette kloster i Danmark. Ordenerne var blevet oprettet i forbindelse med korstogene rundt omkring i hele Europa, og formålet var at tjene penge til kristendommen, og til at føre krig i det hellige land.
Men hele balladen begyndte med et spedalskhedshospital og en vandmølle. For i 1370 fik Johanniterordenen overdraget noget jord af biskoppen fra Børglum, og med jorden fulgte et spedalskhedshospital og en vandmølle - resten skulle de selv bygge. Man byggede derfor på opfordring af biskoppen en kirke og et kloster. I dag er kirken nedlagt, men graver man i de omkringliggende haver, kan man finde kirkegårdsrester, med alt hvad det indebærer af levn fra fortiden.
Hanne Bødker med kost og skovl
Klosteret blev brugt som et slags alderdomshjem eller et privathospital, hvor klostrets munke plejede de ældre på deres gamle dage. Man kunne forestille sig, at det mest af alt mindede om et plejehjem, som vi kender det i dag - bare med kristendommen helt inde under huden. Faktisk kan man sige, at munkene var first movers på området. Man havde ikke som sådan danske hospitaler, som vi kender dem idag - det var mest overladt til hekse og overtro, mens munkene i Johanniterordenen var uddannede i basis lægevidenskab.
Reformationen - et kongeligt len
Dueholm kloster fungerede således som plejehjem, hvor munke tjene til Johannitordenen ved at pleje områdets ældre. Men det stoppede brat under den danske reformation i 1539, hvor den danske kirke gik fra at være katolsk til protestantisk.
Efter reformationen begyndte man ret hurtigt at bryde den store kirke ned. Det gjorde man udelukkende fordi, at man fandt ud af, at der var gode penge i at sælge de bygningsmaterialer, som man i sin tid havde brugt til at opføre kirken. Man kaldte det for “stenbruddet i Nykøbing” fordi der var så mange materialer, man kunne købe på Dueholm Kloster.
Dueholm kloster blev nu omdannet til kongeligt len, og blev sågar givet i pant til Niels Lange i 1539. At være kongeligt len indebar blandt andet, at indsamle skattepenge og at kunne stille krigsfolk til rådighed for kongen. Samtidig skulle han vedligeholde lenet, men Dueholm begyndte langsomt at gå i forfald. Samtidig blev Dueholm besat af de kejserlige tyske tropper i 1627.
Dueholm Kloster 1895-1904 “Billederne befinder sig på Læsesalen, i mappen “Dueholmsgade”.
Fra herregård til museum
i 1664 solgte kronen Dueholm til Poul Von Klingenberg - men i løbet af de næste årtier var der stor udskiftning af ejere. Det endte da Anders Christensen Tøttrup i 1752 købte herregården, og Dueholm blev i Tøttrup-slægten i hele fire generationer. Familien passede godt på slottet og det gennemgik en række forbedringer.
I 1845 solgte Tøttrup-slægten igen Dueholm videre, og indtil 1898 var det igen præget af flere forskellige ejerskifter.
I 1909 besluttede man sig for at bruge Dueholms fine lokaler til museum, og siden da, har man på klostret kunne opleve et hav af spændende udstillinger.
I hovedbygningens kælderlokaler, kan man se tydelige konstruktioner af klostrets udvikling - fra klosterkirke, til kongeligt len, til herregård og igen til museum. I den sidste af de konstruerede bygninger ser man Dueholm Kloster i 1909, hvor klosteret blev ombygget til byens museum.
Dueholm Kloster 1970
Kilder:
http://www.kultunaut.dk/perl/sted/type-nynaut/nr-9423
https://museummors.dk/dueholm-kloster/historie
http://historisksamfundskive.dk/lokalhistorien/limfjordslandet/limfjordsattraktioner-en-oversigt/herregarde-og-klostre-en-oversigt/limfjordslandets-klostre/dueholm-kloster